Kunskapsutveckling för bränning av stora monolitiska stengodsskulpturer in situ.

Ett projekt med start våren 2016

Med stöd av

 

Statyer

 

Projektrapport B

Våren 2016 fick vi klart med finansiering från Konstnärsnämnden till projektet:
Kunskapsutveckling för bränning av stora monolitiska stengodsskulpturer in situ.
Projektledare: Eva och Åke Nobling.

Sedan några år tillbaka stod ett antal stora monolitiska keramikskulpturer och väntade på bränning hos oss på Lokatta Keramik, på Gotland.
På plats finns en 11 m³ stor gasolugn som byggdes i samband med det EU-finansierade projektet då även de stora keramikskulpturerna byggdes.
Sedan några år tillbaka bygger vi själva stora keramikskulpturer inspirerade av den sydindiska tekniken att bygga mycket stora monolitiska keramikskulpturer.
Maj 2016 tog vi kontakt med ett antal personer (främst keramiker), för att bygga upp ett brännarlag som kan lära sig att hantera den stora ugnen.
Bränningen behöver skötas och övervakas av minst 2 personer dygnet runt under ca. 2 dygn. Ugnen har 16 brännare som kan styras individuellt och i grupper om 4.
Brännarnas placering, gastryck, ordningen av brännarna, tändcykel m.m. Det är mycket som behöver göras och justeras under bränningens gång.
Vi fick ihop en grupp på ca. 15 personer. Under sommaren förberedde Åke och Eva ugnen och bränningen. De sista 4 veckorna i stort sett på heltid.
Sista veckan i september gjorde vi den första bränningen, som vi kallar 2:a bränningen. Ugnens första bränning gjordes för några år sedan, strax efter att ugnen var färdigbyggd.
Ugnsingenjör Håkan Fredholm från Lidköping kom hit.
Måndagen 26/9-2016 gick Åke, Eva och Håkan igenom de sista förberedelserna inför bränningen. Vi gjorde även en fullständig gasolläckage-kontroll.
På tisdag morgon kom drygt 10 pers. från brännarlaget. Håkan höll en introduktion om bränning, gasol och om själva ugnen. Vi gick igenom alla detaljer, körde in skulpturen "den arkitektoniska" i ugnen, stängde, fördelade brännpassen (á 6 timmar) och startade bränningen 17:30.
Tanken var att bara torkelda under natten, så att temperaturen skulle vara 100° på onsdag morgon. Därefter öka saktaliga så att vi på torsdag morgon skulle nå 600°. Sedan brassa på rejälare för att slutligen nå 1200° sent på torsdag kväll.
Redan vid 2-tiden första natten kändes rökgaserna vid skorstenen helt torra. Därför ökades värmestegringen snabbare än planerat. Istället för att nå 600° på torsdag morgon, nådde vi dit redan på onsdag kl.16:00. Bränningen fortskred mycket stabilt och bra, varför vi fortsatte i snabbare takt än vad som var tänkt från början. Torsdag 03:00 når vi 1200° och påbörjar en timmes utjämning. Håkan sköter utjämningen genom att finjustera gastrycket på de olika brännarna. Under en timme pendlar temperaturen mellan 1200° och 1202°.
04:00 stänger vi och spjällar på skorstenen för långsam avkylning.
Söndag eftermiddag öppnar vi ugnen och drar ut skulpturen.
Bränningen har gått mycket bra, vacker färg, mycket skiftningar, lite sprickor, men inte mer än att de går att laga.
För utförlig brännrapport se: "Brännrapport 2:a bränningen i stora gasolugnen".
Samt ytterligare filer för fullständig redovisning av projektet.

Svar till projekt bild och form >>

Brännrapport 2 >>

Brännrapport 3 >>

Brännrapport 4 >>

Brännrapport 5 >>

Spricklagning av keramisk skulptur (text och bilder) >>

Lyft och hantering av keramisk skulptur (text och bilder) >>

Bilder brännprojekt 2018 >>